Hjem > Informasjonsteknologi > Spennende utvikling innen norsk fintech

Spennende utvikling innen norsk fintech

For de av oss som elsker IT og finans, er det naturlig å være interessert i fintech. Visste du at det er mye som rører seg i den norske finansteknologibransjen for tiden? I dette innlegget skal vi se nærmere på hva fintech er, og noen av de mest spennende norske selskapene.

va er fintech?

Fintech er forkortelsen for finance technology, eller finansteknologi på norsk. Dette er et felt som dekker flere emner. I følge Wikipedia er dette en bransje bestående av virksomheter som benytter en kombinasjon av innovasjon og moderne teknologi, for å konkurrere med mer tradisjonelle finansinstutisjoner. Mer konkurranse gir ikke bare forbrukere flere muligheter, men også mer gunstige ordninger fordi mellomledd kan kuttes. Eksempler på dette er tjenester som Kameo og Folkeinvest som gir enkeltpersoner mulighet i å investere i eiendomsprosjekter og oppstartsbedrifter, som tidligere bare var tilgjengelig for tradisjonelle investorer og banker.

Kort oppsummert kan vi si at finansteknologi er en relativt ny finansindustri som bruker teknologi til å forbedre finansaktiviteter. Her i Norge har vi sett mye spennende fintech blant startups, men også mer erfarne aktører. Et eksempel på sistnevnte er Sparebanken1 som opprettet tjenesten Spleis.no. Gjennom en digital løsning kan mennesker samle inn penger til diverse formål på en trygg måte. Her er det gjerne snakk om større spleiselag som for eksempel kan gå til å finansiere kreftbehandlinger som staten ikke tilbyr, eller politiske mål, som de ulike forsøkene på å saksøke staten på grunn av ulike coronarestriksjoner.

Fellesnevneren både blant startups og store aktører er at de ønsker å enten erstatte eller forbedre eksisterende finansielle tjenester. Teknologien er i stadig utvikling, og siden penger er noe universielt som angår alle, er det store muligheter innen dette feltet. For deg som er en ivrig investor kan fintech være et spennende område å vurdere å investere i.

Disse norske fintech-selskapene bør du følge med på

Enten du er en investor eller bare interessert i teknologi på generell basis, er det noen norske selskaper du bør ha øynene opp for. Her er noen vi har tro på:

*MiraiEx. Norges egen kryptovalutabørs. MiraiEx tilbyr kryptovalutaer som Bitcoin, Cardano, Etherium og XRP. Selskapet er registrert hos Finanstilsynet som tjenestetilbyder. Her kan du både veksle og oppbevare kryptovaluta. Per nå er norske banker skeptiske til å gi boliglån til folk som har egenkapital fra gevinst på kryptovaluta. Vi håper at dette endrer seg, og hvis det skjer, er det nok en stor fordel å ha investert gjennom en kryptobørs som er godkjent av Finanstilsynet.

*Folio. Folio har slått sammen bank og regnskap, og er dermed en tjeneste skreddersydd for personlig næringsdrivende. De gir til og med brukerne sine et eget bankkort! Regnskap kan være vrient, og å slå sammen bank og regnskap på denne måten tror vi er en vinneroppskrift.

*Horde. Horde er en app som gir deg full oversikt over absolutt all gjelden din. Dette uavhengige fintechselskapet skriver på nettsiden sin at de lager neste generasjons banktjenester hvor forbrukeren står i fokus. Vi i itkanalen.com tror at en slik tjeneste er nyttig for alle, men særlig for dem som har hatt høy forbruksgjeld. Å ha alt samlet på en app gjør det enkelt å få orden i økonomien sin.

Har vi glemt noe? Tips oss gjerne i kommentarfeltet!